
ARC_Main Fest: Μέρα δεύτερη
Το κύριο πρόγραμμα του φεστιβάλ βρίσκεται ήδη στη μέση έχοντας παρουσιάσει τις 4 από τις 8 συνολικά παραγωγές που έχει εντάξει φέτος στο κύριο πρόγραμμά του ARC_Main fest. Έτσι, χτες Παρασκευή 24 Μαΐου στο θέατρο Κιβωτός, παρουσιάστηκαν το έργο της Ξένιας Βλάχου-Κογχυλάκη «JunkDance» –η τρίτη πρεμιέρα του φετινού φεστιβάλ–, και η κοσμογυρισμένη παράσταση Näss του Μαροκινού χορογράφου, χορευτή και δάσκαλου Fouad Boussouf και της ομάδας Massala από τη Γαλλία που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο του φετινού 11ου ARC FOR DANCE FESTIVAL.
JunkDance
Στο πρώτο μέρος της βραδιάς έκανε την πρεμιέρα του το «JunkDance» σε σύλληψη και χορογραφία της Ξένιας Βλάχου-Κογχυλάκη, η οποία παίρνοντας αφορμή από δημοφιλές βιντεοκλίπ της σύγχρονης pop μουσικής βιομηχανίας, πειραματίζεται με ειλικρίνεια και διερευνά τη δυνατότητα να δημιουργήσει κάτι πρωτότυπο μέσα από το μιμητισμό και την αναπαραγωγή «πολιτιστικών απορριμμάτων, των κάθε είδους κινητικών και χορευτικών αποβλήτων όπως αυτά αναπαράγονται και προβάλλονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Οι τρεις περφόρμερ Νεφέλη Καδινοπούλου Αστερίου, Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη και Ευθύμιος Μοσχόπουλος πάνω στη σκηνή μέσα σε φλούο χρώματα, κολλητά λύκρα και εν μέσω σκουπιδιών —πλαστικών και χάρτινων άδειων συσκευασιών τροφίμων, καλλυντικών, απορρυπαντικών, σε χρώμα λευκό, δηλαδή χωρίς χρώμα και ταυτότητα—, μεταφέρουν αποσπασματικά και μέσα από τη μίμηση τα συστατικά της δημοφιλούς χορογραφίας απομονώνοντάς τα από κάθε νοηματική πηγή και εντάσσοντάς τα σε μια «συνθήκη ασάφειας και νοηματικού μετεωρισμού». Τα φλας από τέσσερις κάθετες φωτεινές ράβδους προσδίδουν έναν τόνο clubbing στην ατμόσφαιρα, κρατώντας όταν χρειάζεται τον χώρο ψυχρό. Από τις λέξεις, τους στίχους και τις χορογραφικές κινήσεις ενός τυχαίου «άσχημου ρομάντσου» γεννιούνται σιγά σιγά τα συστατικά μιας νέας πρωτότυπης ιστορίας, όπου οι τρεις περφόρμερ από την αρχική απομόνωση καταλήγουν στην πολυπόθητη σύνδεση και επικοινωνία μεταξύ τους μέσα σε ένα «ζεστό» πια περιβάλλον. Τους φωτισμούς σχεδίασε η Ελίζα Αλεξανδροπούλου, τον ηχητικό σχεδιασμό υπογράφει ο Λάμπρος Πηγούνης και στην ηχητική σύνθεση ακούμε τη φωνή της Κογχυλάκη να απαγγέλλει τις λέξεις ενός «νέου ρομάντσου» καθόλου “άσχημου”.
Φωτογραφίες: Δημήτρης Μαυροφοράκης, Χάρης Μαυροφοράκης, RGB Studios
Näss
Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς η παράσταση Näss του Μαροκινού χορογράφου, χορευτή και δάσκαλου Fouad Boussouf και της ομάδας Massala, γοήτευσε το ελληνικό κοινό με μια πανδαισία χορού, μουσικής, αντιθέσεων, σφρηγιλότητας και ενέργειας, βγαλμένη από τις κουλτούρες και παραδόσεις της βόρειας Αφρικής, που εκτελέστηκε με άψογη μουσικότητα, ακριβή συντονισμό και πλήρη σωματικό και πνευματικό έλεγχο. Οι ρωμαλέοι χορευτές της ομάδας Massala μετέφεραν την ενέργεια και τις δονήσεις από τα σφριγηλά σώματά τους σε όλο το θέατρο. Η παράσταση ξεκίνησε με τον έντονο ρυθμό tribal κρουστών και με τους χορευτές πλάτη στο κοινό, αλλά σε μια εγρήγορση για κάτι που πρόκειται να συμβεί. Μέσα από την ιστορία που ακολουθεί αρχίζει να ξεδιπλώνεται η πορεία τους από την απομόνωση προς την ομάδα-κοινότητα, και μέσα από έναν κύκλο συγκρούσεων, αντιθέσεων, απειλών και υποχωρήσεων που ενυπάρχουν σε αυτή την πορεία, καταφέρνουν με την ανδρεία τους και θριαμβεύοντας επί της βαρύτητας να σμίξουν γη και ουρανό σε αυτή την παράσταση-τελετουργία.
Το εύρος των γήινων χρωμάτων που κυριαρχούσαν στη σκηνή μέσα από τα κοστούμια και τους φωτισμούς, αλλά και η υφή του Backdrop που παρέπεμπε στην υφή της Αφρικανικής γης, και με τα φωτιστικά κόμπο να το μεταμορφώνουν ενίοτε σε ουρανό, δημιούργησαν την ιδανική ατμόσφαιρα για μια τέτοια τελετουργία. «Συνέθεσα το Näss σαν μια ανάσα», εξηγεί ο Fouad Boussouf, «υλική και μυστικιστική ταυτόχρονα, ώστε να μας θυμίζει πόσο σημαντικό είναι να είναι κανείς ριζωμένος στο έδαφος, στον τόπο του, ώστε να αισθάνεται τις δονήσεις του». Ο ίδιος το χαρακτηρίζει το Nass ως ένα «πιο πνευματικό είδος χιπ-χοπ, μπολιασμένο με αρχαίες παραδόσεις και βασισμένο στις αφρικανικές τράιμπαλ ρίζες του». Πηγές έμπνευσής του είναι οι μαροκινοί παραδοσιακοί χοροί taskiwine και reggada, ο μυστικισμός της ανιμιστικής παράδοσης των Gnawa και το μαροκινό συγκρότημα Nass el Ghiwane, οι στίχοι των οποίων κατά τη δεκαετία του 1970 παρουσίαζαν παράξενη συνάφεια με τους στίχους ενάντια στο κατεστημένο που διατύπωνε η ραπ και χιπ-χοπ στις ΗΠΑ την ίδια εποχή.
Φωτογραφίες: Δημήτρης Μαυροφοράκης, Χάρης Μαυροφοράκης, RGB Studios
Roots in the Sky: μια λούπα χορού στον τοίχο σκαρφαλώνει
Για δεύτερη συνεχή βραδιά, και πριν την έναρξη των παραστάσεων μέσα στο θέατρο Κιβωτός, η Ελληνο-Ουαλή καλλιτέχνιδα του σύγχρονου χορού και aerial dance Δέσποινα Lloyd Γκουλά σε ντουέτο με την Ολλανδή χορεύτρια-aerial dancer Femke Luyckx, μετέτρεψαν την πρόσοψη του κτηρίου της Cosmote eValue σε dancefloor: Δεκάδες μέτρα πάνω από τη γη και με ειδικό αναρριχητικό εξοπλισμό ταλαντεύτηκαν στον αέρα, επιχειρώντας μια «χορογραφία-συνομιλία» με το κτήριο, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα σε κοινό και περαστικούς από το σημείο. Η παράστασή τους “Roots in the Sky” εντάσσεται στην δράση ARC_loop του ARC FOR DANCE FESTIVAL και θα παρουσιαστεί για τελευταία φορά απόψε Σάββατο 25 Μαΐου κλείνοντας έτσι έναν κύκλο συνολικά πέντε παραστάσεων που πραγματοποιήθηκαν πριν το πρόγραμμα του ARC_Prime movers (στο Θέατρο Olvio) και πριν τις παραστάσεις του ARC_Main fest (θέατρο Κιβωτός).
Φωτογραφία: Δημήτρης Μαυροφοράκης, RGB Studios
Για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έως τις 26 Μαΐου μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραστάσεις το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Μαΐου θα μεταδοθούν ζωντανά μέσω Live streaming στο Facebook: @ARCFORDANCEFESTIVAL11.
Το «Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους. Στο πλαίσιο υλοποίησης του «11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL» υπάρχει μέριμνα για την τήρηση των όρων προσβασιμότητας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η προσβασιμότητα των ΑμεΑ.
FEMKE LUYCKX, FOUAD BOUSSOUF, MASSALA, ΔΕΣΠΟΙΝΑ LLOYD ΓΚΟΥΛΑ, ΞΕΝΙΑ ΚΟΓΧΥΛΑΚΗ