Skip to main content

ARC_prime movers

Οι νέοι δημιουργοί Αναστασία Βαλσαμάκη & Μίνα Ανανιάδου, Νάντη Γώγουλου, Αλεξάνδρα Κωστοπούλου, Αλεξάνδρα Ρογκόβσκα και η ομάδα Int.P (Μαρία Παπακωνσταντίνου, Μαριάννα Καραβίδα, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης) παρουσιάζουν το έργο τους και την ιδιαίτερη κινητική τους γλώσσα.

18/ 0519/ 05

the move

Το αυτοσχεδιαστικό σόλο “the move” αφορά τις κινητικές μας συνήθειες και τον τρόπο που αυτές συνδέονται με τη σκέψη. Ερευνώντας προσεκτικά την προσωπική της κίνηση στην καθημερινή ζωή και στην αναγωγή της σε καλλιτεχνικό έργο, η χορογράφος/χορεύτρια Νάντη Γώγουλου στοχάζεται πάνω στην κυριολεξία και τη μεταφορά προκειμένου να ανακαλύψει έτσι νέους μηχανισμούς θεώρησης, και άρα μετάβασης από μια θέση σε κάθε αλλαγή αυτής. Όπως σημειώνει η ίδια: «Αποτέλεσμα της παραπάνω έρευνας είναι ένα σόλο το οποίο είναι συνεχώς μεταβαλλόμενο και εξελισσόμενο. Σκοπός είναι να αντιληφθώ ότι δεν χρειάζεται απαραίτητα να αλλάξεις σκέψη αλλά ίσως να δεις την ίδια σκέψη από άλλη ματιά».

Ιδέα/Performing/Σχεδιασμός ήχου: Νάντη Γώγουλου
Επιμέλεια κοστουμιού: Νίκη Ψυχογιού

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μαμαλούκος
Βίντεο teaser: Νάντη Γώγουλου
Residency/Υποστήριξη: KID Residency (Μάλμε, Σουηδία)

Διάρκεια έργου: 10’

Artemisia

Το σόλο της Αλεξάνδρας Κωστοπούλου είναι εμπνευσμένο από τη σπουδαία Ιταλίδα ζωγράφο του Μπαρόκ Artemisia Gentileschi (1593-1656) και ιδιαίτερα από ένα από τα γνωστότερα έργα της με τίτλο «Η Σουζάνα και οι πρεσβύτεροι». Το έργο αποτυπώνει το σεξουαλικό πλησίασμα μιας νεαρής γυναίκας από δύο γέροντες και διαχειρίζεται την αποκάλυψη ενός προσωπικού τραυματικού γεγονότος με όρους καθολικότητας και ιστορικής σημασίας. Ο βιασμός της Gentileschi σε νεαρή ηλικία και ο θαρραλέος και ασυνήθιστος αγώνας της εναντίον του θύτη της είναι στοιχεία που έχουν συνδεθεί με πολλούς τρόπους με τη ζωγραφική και την καριέρα της. Τη δυνατή αυτή γυναίκα, που ζωγράφισε τα βάσανα αλλά και την οργή εκπροσώπων του φύλου της σε καιρούς όπου αυτό ήταν αδιανόητο, διαλέγει η νεαρή Κωστοπούλου για να δημιουργήσει τη δική της σύγχρονη χορευτική ιστορία ενάντια στην πατριαρχία και τη διαχρονική βία της.

Χορογραφία & Ερμηνεία: Αλεξάνδρα Κωστοπούλου
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Λάζαρος Παπαγεωργίου, Αλεξάνδρα Κωστοπούλου
Κοστούμι: Όλγα Ευαγγελίδου
Φωτισμοί: Nίκος Βλασόπουλος
Φωτογραφίες προώθησης: Αλέξανδρος Χρηστίδης

Διάρκεια έργου: 10’

About disappearing

Το έργο “About disappearing” (Περί του εξαφανίζεσθαι) είναι ένα σόλο σε εξέλιξη το οποίο η χορογράφος και χορεύτρια Αλεξάνδρα Ρογκόβσκα ανέπτυξε και παρουσίασε για πρώτη φορά στα πλαίσια ερευνητικού project με θέμα τον Γιαπωνέζο δημιουργό και ανανεωτή της παράδοσης του Butoh, Ko Murobushi.

H Elie Pragout (σε μετάφραση Μάρως Μακρή) σημειώνει σχετικά με το εννοιολογικό πλαίσιο του έργου της Ρογκόβσκα, το οποίο επεξεργάζεται ιδέες για την ταυτότητα, την εξαφάνιση, την τάση προς την αλλαγή: «Αντιθέτως με τη μυθολογική της μορφή, η νύμφη του εντομολόγου δεν είναι παρά η υπόσχεση της πεταλούδας, σύνδεσμος μεταξύ δύο μεταμορφώσεων. Αυτό που τις ενώνει τελικά είναι, κατά το πλείστον, η έννοια της εξαφάνισης. Η νύμφη των μύθων, απόλυτο όραμα, εξαφανίζεται στο βλέμμα, ενώ αυτή της βιολογίας αλλάζει εντελώς μορφή. Η μια, όπως και η άλλη, είναι πέρασμα. Αφήνουν πίσω τους τα ερείπια της Ταυτότητας: εδώ έκδυση ή κουκούλι, εκεί ίσως ένα ρούχο και την ανάμνηση ενός αρώματος – το αποτύπωμα του πόθου».

Με αναφορές στον Οβίδιο, τον μύθο της Περσεφόνης και τον Μπαλζάκ, η Ρογκόβσκα ερευνά την αναστάτωση της μορφής έως τα έσχατα όρια της μη αναγνώρισης, εξετάζει το πρόβλημα της απεικόνισης και της (αν)ομοιότητας, την εικόνα του θανάτου σε Ανατολή και Δύση, τις ανάρμοστες, αστείες και αποτρόπαιες μαζί κινήσεις του σώματος που αναγεννάται σε κάτι άλλο, κρυμμένο και κρυφό σε ό,τι συνιστά την αναγνώρισή του.

Δημιουργία & Ερμηνεία: Αλεξάνδρα Ρογκόβσκα
Μουσική: Ryoji Ikeda, Mika Vainio, Alva Noto, Philip Jeck

Διάρκεια έργου: 20′

Έναρξη παραστάσεων: 9:30 μμ
Θέατρο OLVIO
Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός
Τηλ. 210 3414118
Πρόσβαση ΜΜΜ: Μετρό Κεραμεικός