Skip to main content

Σήκωσε αυλαία το ARC_Main fest

Το φεστιβάλ που από 4 Μαΐου προθερμαίνει το φανατικό κοινό του σύγχρονου χορού με δράσεις εξωτερικού χώρου, ανοιχτές συζητήσεις και παραστάσεις από ανερχόμενους δημιουργούς, σήκωσε αυλαία στο κύριο πρόγραμμά του, ARC_Main fest, χτες Πέμπτη 23 Μαΐου στο θέατρο ΚΙΒΩΤΟΣ και το υποδέχτηκε με το σύνθημα “Hear me Dance!” κρατώντας —ήδη από την πρώτη μέρα— την υπόσχεσή του ότι φέτος ο χορός «θα ακουστεί», και μάλιστα πολυφωνικά!

Από τις 8 συνολικά ελληνικές και διεθνείς παραγωγές που απαρτίζουν τον κύριο κορμό του 11ου ARC FOR DANCE FESTIVAL, δύο έργα έκαναν την πρεμιέρα τους την πρώτη βραδιά του ARC_Main fest.

 

 

Evil unicorns* – βασισμένο σε μια ψεύτικη ιστορία

Στο πρώτο μέρος της βραδιάς παρουσιάστηκε το «Evil unicorns* – βασισμένο σε μια ψεύτικη ιστορία», σε σύλληψη της ομάδας kóka&panú, και με δημιουργούς-ερμηνευτές το ντουέτο kóka&panú,  Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου και Παναγιώτη Μανουηλίδη, και τον Τάσο Καραχάλιο. Ορμώμενοι από τον «κόσμο της εικονικής, ψηφιακής, διαμεσολαβημένης πραγματικότητας όπως αυτή αναδύεται στον κόσμο του διαδικτύου, της διαφήμισης και των fake news», δημιούργησαν μια πληθωρική παράσταση, ένα ζωντανό έργο τέχνης, μια εικαστική-μουσική performance όπου το παρελθόν μπλέκεται με το παρόν, η φαντασία με την πραγματικότητα, το οικείο με το ανοίκειο, και το υλικό με το μεταφυσικό. Ανατρέχουν στη μνήμη του σώματος για να ξαναβρούν την αλήθεια και την ποίηση που αυτή περιέχει. Κινητικά, ηχητικά και εικονικά actions αναδιοργανώνουν τη μνήμη: οι αναμνήσεις παραμορφώνονται για να προσαρμοστούν στην ανάγκη της επιβίωσης.

Οι kóka&panú υπογράφουν επίσης το ευρηματικό σκηνικό και τα ευφάνταστα κοστούμια, ενώ τα κείμενα υπογράφουν μαζί με τον Κώστα Βραχνό. Μουσική με πλούσια αναφορικά και αφηγηματικά σημάδια γράφει και ερμηνεύει ο Panú (Παναγιώτης Μανουηλίδης), ενώ στην ατμόσφαιρα του έργου συμβάλλει καθοριστικά η Δήμητρα Αλουτζανίδου με τους ευρηματικούς φωτισμούς και τις φωτιστικές κατασκευές.

(*evil unicorns (μοχθηροί μονόκεροι) είναι όρος που επινόησαν κάποιοι μηχανικοί της Google για μη επαληθευμένες αναρτήσεις γεμάτες ψέματα, και που παρεισφρέουν στα αποτελέσματα της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης.)

 

 

 

Afterwords

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάστηκε το “Afterwords” της Σοφίας Μαυραγάνη που υπογράφει τη σύλληψη και χορογραφία, και με ερμηνευτές-συνδημιουργούς τους Χαρά Κότσαλη, Γιώργο Κοτσιφάκη, Ιωάννα Παρασκευοπούλου και Χρήστο Στρινόπουλο. Από τα πρώτα λεπτά της παράστασης γίνεται φανερός ο πρωταγωνιστικός ρόλος του στόματος των ερμηνευτών, με το υπεριώδες φως να τα τονίζει μέσα στο σκοτάδι, ενώ τα σώματα δονούνται ταυτόχρονα με τις φωνητικές χορδές τους. Έντεκα μικρόφωνα τοποθετημένα σε όλο το μήκος και πλάτος της σκηνής, ώστε να συλλαμβάνουν τις αναπνοές και τη μουσική αυτής της ιδιότυπης πολυφωνικής χορωδίας χορευτών, μεταφέρουν στην πλατεία ακόμα και την πιο ευαίσθητη ανεπαίσθητη έκφρασή τους. Η Μαυραγάνη εκμεταλλεύεται τη δύναμη της δόνησης και χορογραφεί σώμα, διάφραγμα και φωνητικές χορδές—«το μέσα» και «το έξω» του χορευτή. Κεντάει μια «συναυλία σωμάτων», μια παράσταση «φωνητικού χορού». Μέσα από αυτήν «η  εμπειρία της γλώσσας επιστρέφει σε ένα παράδοξο επέκεινα (afterworld), στην πρωταρχική πηγή του ήχου και της κίνησης, και αυτά με τη σειρά τους στη βάση της αναπνοής και της δόνησης (afterwords).»

Η πρωτότυπη μουσική είναι της Μάρθας Μαυροειδή που υπογράφει και την ενορχήστρωση των φωνών, ο Alessio Castellacci είναι καλλιτεχνικός συνεργάτης και voice trainer των χορευτών-ερμηνευτών, ενώ το δημιουργικό team συμπληρώνει ο Βασίλης Κλωτσοτήρας ως σχεδιαστής φωτισμών.

 

ARC Main fest Sofia Mavragani Afterwords

 

Roots in the Sky: μια λούπα χορού στον τοίχο σκαρφαλώνει

Νωρίτερα την ίδια βραδιά στις 20:30, απέναντι από το θέατρο Κιβωτός, η Ελληνο-Ουαλή καλλιτέχνιδα του σύγχρονου χορού και aerial dance Δέσποινα Lloyd Γκουλά σε ντουέτο με την Ολλανδή χορεύτρια-aerial dancer Femke Luyckx (από την ολλανδική Compagnie KAIROS που συνεργάζεται για την υλοποίηση του project), μετέτρεψαν την πρόσοψη του κτηρίου της Cosmote eValue σε dancefloor: Δεκάδες μέτρα πάνω από τη γη και με ειδικό αναρριχητικό εξοπλισμό ταλαντεύτηκαν στον αέρα, επιχειρώντας μια «χορογραφία-συνομιλία» με το κτήριο, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα σε κοινό και περαστικούς από το σημείο. Η παράστασή τους “Roots in the Sky” εντάσσεται στην δράση ARC_loop του φεστιβάλ, και θα πραγματοποιηθεί για δύο βραδιές ακόμα, σήμερα Παρασκευή 24 και αύριο Σάββατο 25 Μαΐου, ώρα 20:30.

 

Για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έως τις 26 Μαΐου μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραστάσεις το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Μαΐου θα μεταδοθούν ζωντανά μέσω Live streaming (Facebook: @ARCFORDANCEFESTIVAL11).

Το «Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL»  υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020» και  συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους. Στο πλαίσιο υλοποίησης του «11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL» υπάρχει μέριμνα για την τήρηση των όρων προσβασιμότητας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η προσβασιμότητα των ΑμεΑ.

 

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μαυροφοράκης, Χάρης Μαυροφοράκης (RGB Studios)